Geschiedenis Turkije

Turkije is een jonge republiek, voor die tijd stond Turkije bekend als Anatolië. In de buurt van Hacilar bij het Egridmeer vestigde de eerste bewoners van Anatolië. Uit opgravingen werd opgemaakt dat dit land tussen 8000 en 9000 voor Christus al bewoond werd.

Er zijn muurschilderingen gevonden bij de op één na oudste nederzetting çatalhüyük uit 7000-7500 voor Chr. Rond 1900 voor Chr. vestigde in Anatolië zich de eerste grote groep mensen die zich Hettieten noemde. Deze bevolking trok blijkbaar vanuit Centraal-Azië. De Hettieten hadden contacten tot in Syrië en zelfs met verschillende farao’s aan de andere kant van de Middellandse zee (Egypte). Na 1200 voor Chr. kregen verschillende andere volken de macht over Anatolië; tot 546 voor Chr. waren de Perzen van het Perzische rijk aan de macht, daarna kwamen de Macedoniërs, geleid door Alexander de Grote.

Daarna kwamen in 133 voor Chr. de Romeinen aan de macht, maar alleen in het westen van Anatolië. Daarna kregen ze ook nog de macht over de rest van Anatolië. Maar dan in 395 valt het romeinse rijk uit elkaar en het westelijke gedeelte bestaat dan niet meer. Maar het oostelijke gedeelte gaat verder. In Anatolië is het die tijd erg rustig.