Canakkale

Canakkale is een stad in Noordwest Turkije die dezelfde naam draagt als de zeestraat die de stad ook in 2’en splitst: namelijk een Europese deel en een Aziatische deel. Hierdoor is Canakkale na Istanbul de 2’de stad in Turkije dat zich op 2 continenten bevind. Tevens worden de 2 grootste eilanden in de Egeïsche Zee dat bij Turkije behoort Gokceada en Bozcaada tot de grenzen van Canakkale gerekend.

Geschiedenis.
De bekende, uit de oudheid gebleven stad Troje bevind zich op de bodem van Canakkale. Er zijn vandaag de dag nog velen ruines van deze oude stadje over. De eerste Turken in dat gebied waren van de Seltsjoekse Rijk overgebleven Karesiogullari beyligi. Deze beylik strekte zich uit van de hele provincies Canakkale, Balikesir tot het dorpje Bergama. Na een tijdje sloot de Karesiogullari beyligi zich aan bij de Ottomanen en werd het gebied een onderdeel van de Ottomaanse Rijk. De Ottomanen zijn overgegaan tot Thracie (Europa) via Canakkale.

In 1915 ontstond er tussen de Ottomaanse Rijk en de geallieerde mogendheden de Slag van Canakkale. De Entente mogendheden  en hun verenigde troepen werden verslagen tijdens de zeeslag ondanks hun oververtegenwoordigde troepen en overtollige middelen en gereedschappen,  zij gaven veel slachtoffers aan personeel en gereedschappen en kwamen de zeestraat van Canakkale (De Dardanellen) niet voorbij. Al hebben de geallieerde mogendheden landstrijdkrachten ingezet,  ze wisten de Turkse troepen niet voorbij te komen dankzij de successen van Kolonel Mustafa Kemal (Ataturk) en zo eindigde de landoffensief ook met een nederlaag voor de geallieerden, zij wisten de zeestraat op geen enkel manier te passeren en trokken zich uiteindelijk terug en gingen naar huis.

De oorspronkelijke naam van Canakkale was eigenlijk Biga maar is na de successen dat werd behaalt tijdens de Turkse bevrijdingoorlog veranderd naar Canakkale. De oorsprong van deze naam licht bij de kunst van pottenbakken dat in de stad zeer geavanceerd is. En als de 2 iconen van de stad, de kasteel Kale-i Sulatniye en de pottenbakkerskunst bij elkaar komen wordt her Canakkale: Canak(Pottenbakker) en Kale(Kasteel) aldus; Pottenbakerkasteel.

Bezienswaardigheden.
*1915 Savas Malzemeleri Muzesi.
*Kliye Kalesi.
*Smintheion Antik Kenti.
*Bozcaada.
*Gokceada.
*Assos Athena Tapinagi.
*Alexandria Troas Antik Kenti.
*Gargara Antik Kenti.
*Canakkale Saat Kulesi.
*Aynali Carsi.
*Gelibolu Mevlevihanesi.
*Gelibolu Yarimadasi.
*Polente Feneri.
*Truva Antik Kenti.
*Tarihi Milli Park.
*Kucukkuyu.

 

 

Details

Land: Turkije
Regio: Marmara Bolgesi (Regio Marmara)
Provincie: Canakkale
Inwoners: 493.691 (2012)
Kentekennummer: 17