Edirne

Edirne bevind zich op het historisch gebied Thracie wat ook wel Europees Turkije wordt genoemd. De provincie grenst in het oosten aan de provincies Kirklareli en Tekirdag, in het zuiden aan de provincie Canakkale en de Egeïsche Zee, in het westen aan de Griekse provincie Evros en in het noorden aan de Bulgaarse provincie Hasovo (Haskoy). De stad bestaat uit bergen van niet langer dan 500 meter, omdat dit geen echte bergen zijn bestaat de stad uit heuvels en veel landschappen. De provincie is voor 25% bebost en 57% van het gebied is geschikt voor landbouw. Karacaagac en Meric (Meritsa) zijn de belangrijke rivieren waarvan Meric de Turks – Griekse grens vormt. Het klimaat scheidt zich in het noorden en het zuiden van elkaar. In het zuiden dat kust heeft aan de Egeïsche zee voel je een mediterraan klimaat. Naarmate je naar het noorden gaat waar ook het stadscentrum zit wordt het kouder en is er veel neerslag.

Geschiedenis.
Algemeen aanvaarde mythe is dat de naam van de stad afkomstig is uit het Latijnse en Griekse naam van de stad; Hadrianapolis (Stad gesticht door Hadrianus). Deze naam is in het Turks veranderd naar Edrenebol, Edrene, Edra en uitijndelijk Edirne. Een ander mogelijkheid is dat de naam komt uit de Bulgaarse naam van de stad; Ordin dat ook afgeleid is van Hadrianapolis.

De stad is opgericht door de Thraciers dat een Indo – Europees volk is en waar het gebied naar genoemd is. Odrysai is de oudste bekende naam van de stad. De stad die ook volgens sommige bronnen Uscudrama werd genoemd is onder de heerschappij van de Romeinen gekomen in 170 vChr. In 125 nChr is in opdracht van de Romeinse Keizer Hadrianus de stad herbouwd en is de stad Hadriannapolis (Stad gesticht door Hadrianus) gaan heten. Na de splitsing van het Romeinse Rijk komt de stad voor heel even in handen van de Bulgaren, Avaren en de Latijnen. Daarna is het tot de Ottomaanse verovering in 1363 altijd een onderdeel geweest van de Oost Romeinse Rijk (Byzantijnse Rijk). De stad werd de hoofdstad van de Ottomaanse Rijk vlak nadat het veroverd werd. Toen in 1453 Istanbul veroverd werd en de hoofdstad werd verplaatst begon de stad deels zijn belang te verliezen maar bleef een van de favoriete plekken voor de sultans om te vertoeven en bleef enige tijd een levendig administratieve en commerciële centra. De stad speelde enig tij een brugrol tussen Anatolie en de balkanen en was een toegangspoort naar Europa. Deze voordelige rol werd achter een nadeel toen het Ottomaanse rijk steeds meer begon te krimpen. Dat was de grootste klap buiten aardbevingen en grote branden op de ontwikkeling van de stad. De eerste buitenlandse bezitters waren de Russen tijdens de Ottomaans – Russische oorlog tussen 1828 – 1829. In 1877 – 1878 waren weer de Russen die de stad bezetten tijdens de 2’de Ottomaans – Russische oorlog (93 Harbi). Tijdens de eerste Balkanoorlog tussen 1912 – 1913 werd de stad bezet door de Bulgaren. Volgens het geaccepteerde vredesverdrag tijdens de eerste Balkanoorlog werd de stad aan de Bulgaren gegeven. Maar toen direct hierna de tweede Balkanoorlog uitbrak is de stad weer deel gaan uitmaken van het Ottomaanse Rijk. Toen het Ottomaanse Rijk tijdens de I. Wereldoorlog nederlaag leed werd de stad bezet door de Grieken in 20 juli 1920. Toen in 25 november 1922 de Turkse bevrijdingsoorlog definitief werd gewonen kwam de stad eindelijk onder Turkse controle en werd het in 15 september 1923 een provincie van het Republiek Turkije.

Bezienswaardigheden.
Top 10 bezienswaardigheden van Edirne;

* Selimiye Camii
* Beyazid Kulliyesi
* Meric Koprusu
* Karaagac
* Edirne Arkeoloji Muzesi
* Muradiye Camii
* Enez Kalesi
* Edirne Bedesteni
* Karaagac Tren Istasyonu
* Adalet Kulesi

 

 

Details

Land: Turkije
Regio: Marmara Bolgesi (Regio Marmara)
Provincie: Edirne
Inwoners: 398.532 (2013)
Kentekennummer: 22