Adana

Adana is met zijn meer dan 2 miljoen inwoners de 5’de grootste stad in Turkije.  Het stadscentrum bevind zich in Zuid-Anatolie 30’km boven Middellandse Zee en net naast het Seyhan-Rivier .
Het is de 4’de stad in Turkije die rijk is aan natuurbronnen; zo zijn er ondermeer chroom, ijzer  en lood met grote reserves aanwezig. Het grenst aan Mersin, Nigde, Kayseri, Kahramanmaras, Osmaniye en Hatay. Samen met deze grenzende steden vormt Adana het cultureel gebied Cukurova dat uit 5,6 miljoen inwoners bestaat en daarmee een van de dichtstbevolkte gebieden is van Turkije. Dit gebied is ontwikkeld in het landbouw.
Adana heeft een droog en vochtige zomerklimaat. Op 12 juni 2012 is de hoogste temperatuur vestgesteld op 53‘C met vocht. Zonder vocht was dit 45.7’C.

Geschiedenis.
De geschiedenis van Adana gaat tot zo een 3000 jaar terug. De archeologische bevindingen verwijst ernaar dat er in de oude steentijd nederzettingen hebben plaatsgevonden. De Hettiten waren achter wel de eerste ‘koninkrijk’ die hebben geregeerd over Adana. Toen de Hettiten hun macht begonnen te verliezen en uiteindelijk het rijk ineenstortte, begonnen westerse stromingen de stad over te nemen. Dit gebeurde in kleine verschillende koninkrijken zoals;  Assyriers, Perzen, Armeniërs en Alexander de Grote. In de eerste eeuw vr. Chr werd de stad veroverd door de Romeinen. In deze tijd werd Adana een belangrijk handelscentrum.
In de 16’e eeuw zou de stad pas deel uitmaken van de Ottomaanse rijk.

Bezienswaardigheden.
De ontwikkeling en architectuur van Adana beleefde zijn hoogtepunt tijdens de 16’de eeuw toen de regerende Turkse stam Ramazanogullari (Ramazanides) de stad hun hoofdstad maakten. In dat tijdperk kwam er vlot nieuwe wijken bij, en omdat in deze tijdperk veel aan de stad gewerkt is is de architectuur beïnvloed door de Seldjoekse architectuur. De enige bouw dat van de Romeinen zijn overgebleven is de Taskopru (Stenenbrug). Daarnaast zijn er veel overheidsgebouwen gebouwd tijdens de Ottomaanse Tijdperk.

Enkele bezienswaardigheden;
*Ramazanoglu Konagi.
*Carsi hamam, Irmak hamam.
*Sabanci centrum Moskee.
*Centrale park, Ataturk park.
*Archeologische museum van Adana.
*Etnografische museum van Adana.
*Yag Moskee.
*Grote Klok.
*De Kazancilar bazaar.
* Anavarza en Camona.
*Misis mozaïeken museum.

Eten en Drinken.
De keuken van Adana die door velen wordt aangeprezen als een van de belangrijkste keukens bevat veel aspecten van de traditionele Turkse en mediterrane gerechten. De eetcultuur is uniek aan zijn hete, bittere, zure en vis gerechten. Vlees is erg essentieel  in de eetcultuur van Adana en wordt bij de meeste gerechten gebruikt. De meest fameus gerecht is natuurlijk de wereldberoemde Adana kebap. Deze gerecht wordt gemaakt van mannelijke schapen die uit een biologische en unieke flora komen. Het wordt bereid met een traditioneel mes (wat “sis” wordt genoemd) en met handgemaakte vlees. Daarna wordt het op een smeulende en stagnerende eiken houtskool gezet. Deze gerecht wordt vaak gegeten met ‘salgam suyu’. Dit is een traditionele drank dat van knolraap wordt gemaakt en is rood van kleur. Het is meestal bitter maar er zijn ook hete varianten beschikbaar.

Daarnaast heb je nog velen gerechten die bij de traditionele keuken van Adana horen;
*Anali kizli.
*Kabak cintme.
*Karakus tatlisi.
* Yuksuk soep.
*kisir.
*Sikma.

 

Details

Land: Turkije.
Regio: 
Akdeniz Bolgesi (Middellandse Zee-regio)
Provincie: 
Adana.
Inwoners; 
2.125.635 (2012).
Kentekennummer: 01