Afyonkarahisar

Afyonkarahisar is een stad in het uiterste oosten van het Egeïsche Zee-Regio.  Het grenst aan Eskisehir, Konya, Isparta, Denizli, Usak en Kutahya. Het wordt door zijn locatie zowel tot Egeïsche als Midden-Anatolisch  gerekend. Afyonkarahisar heeft een regenachtige en koude klimaat. De meeste regenval komt in de winter en herfst voor. Het gemiddelde klimaat is in het meest koude maanden 3’C en in de meest warme maanden 22’C. Maar het is ook voorgekomen dat het in de winter wel -27’C werd.

De marmer productie is een belangrijk inkomstbron voor de stad. Zo is de marmer die uit Iscehisar gewonnen wordt van grote waarde en zeer kwalitatief.  De marmer die daar gewonnen wordt werd in de oudheid in veel plaatsen gebruikt zoals; De Efeze in Izmir. Het is ook gebruikt in de Witte Huis.

Ook voedsel is een belangrijk bron van inkomsten voor de stad. Zo wordt er wekelijks wel 40.000.000 eieren geproduceerd en is daarmee de eierenbeurs van Turkije. Daarbij is het met wel 60% een van de hoofdleverancier  van vlees soorten van Istanbul. Verder zijn er nog tal van voedselproducten die geproduceerd wordt zoals; Sucuk, HasHas, Bronwater, Zoete Kers ect ect.

Geschiedenis.
Volgens de archeologische bevindingen gaat de geschiedenis terug tot de tijd van de Hettieten. Daarna is het op zijn beurt door Frygie en koninkrijk Lydia gedomineerd. Daarna heeft Alexander De Grote het van de Perzen veroverd die daar vanaf vr.Chr in de 16’e eeuw aanwezig waren. Na de dood van Alexander De Grote is het een onderdeel van koninkrijken Selevkos en Bergama geworden, tot het door de Romeinen veroverd zou worden. Na de overwinning van Alparslan bij de slag van Malzgirt, begonnen Turken Anatolie over te nemen. Toen  Sultan l Mesut Karsar Turken heeft gevestigd bij het Akronium kasteel, werd het naam veranderd naar ‘’Karahisar“ kasteel.
Karahisar en zijn omgeving is door de Seltsjoekse grootvizier Sahip Ata Fahrettin Ali als ‘’Karahisar-i Sahip“ benoemd door zijn titel ‘Sahip` wat ‘De Karahisar van de grootvizier’ (ofwel; de eigenaar) zou betekenen. Na de 1’ste kruistocht zou het in korte tijd weer herovert worden door Alaaddin Keykubat. Vanaf de 12’ste eeuw is het onder Ottomaanse heerschappij gevoegd.

Bezienswaardigheden.
Het Karahisar kasteel is op een recht uitgestoken heuveltje gebouwd en valt daarmee meteen op. In de avonden is het mooi verlicht.

Daarnaast heb je nog mooie locaties zoals;
*Yedikapilar Klooster.
*Avdalas Kasteel.
*Egerli Kaya Kerk.
*Misri Moskee.

 

 

Details

Land: Turkije
Regio: Ege Bolgesi (Egeïsche Zee-Regio)
Provincie: Afyonkarahisar
Inwoners; 901.326 (2012)
Kentekennummer: 03