Amasya

AMASYA

Amasya bevind zich in het centrum van de Zwarte Zee-Regio. Het is een van de eerst bewoonde gebieden van Anatolie. Met de Hettieten als begin, is het daarna voor velen volkeren een centrum geweest. Het grenst aan de steden Samsun, Corum, Tokat en Yozgat. De naam van de stad is tot op heden nooit veranderd. Deze naam is als eerst geïntroduceerd in de boek van de bekende historicus Strabon, in deze boek duidt hij Amasya aan als ‘Amaseia’ dat na velen klankveranderingen door de Turken Amasya werd. Volgens Strabon is de naam Ameissia afkomstig uit een koningin van de Amazonen.

Geschiedenis.
Volgens bepaalde bronnen hebben er zich 19 verschillen staten bevestigd in Amasya. In de Ottomaanse tijden is Amasya een belangrijk plaats geweest voor de Sultans, velen zijn geboren of hebben hier belangrijke opdrachten vervult zoals; l.Mehmet, ll.Murat, Fatih Sultan Mehmet en Yavuz Sultan Selim. De bekende geleerde en ook de leraar  van Fatih Sultan Mehmet komt ook oorspronkelijk uit Amasya.

Maar ook in de nadagen van de Ottomaanse rijk is Amasya belangrijk geweest. De Turkse bevrijdingsoorlog dat op 19 mei 1919 is begonnen heeft zich voortgezet op 12 juni 1919 met de komst van Mustafa Kemal Ataturk naar Amasya. Hier zijn belangrijke beslissingen genomen zoals dat er in Erzurum en Sivas congressen plaats zouden  vinden, deze congressen zijn essentieel geweest voor de bevrijding van het land.

Bezienswaardigheden.
*Kucuk Aga Kulliyesi.
*Miniatuur Amasya museum.
*Aynali Grot.
*Caglayan Brug.
*Koning Maya.
*Terzikoy Bazaar.
*Kasteel van Amasya.
Land: Turkije
Regio: Karadeniz Bolgesi (Zwarte Zee-Regio)
Provincie: 
Amasya
Inwoners: 
322.283 (2012)
Kentekennummer: 
05