Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije. Het is met zijn bijna 5 miljoen inwoners na Istanbul de 2’de grootste van Turkije en de 38’ste in de wereld naar inwonertal. Het is tevens ook de 3’de van Turkije naar oppervlakte en grenst aan Konya, Eskisehir, Aksaray, Kirsehir, Kirikkale, Cankiri en Bolu.  Zijn geschiedenis gaat zo een 10.000 jaar terug tot de oude steentijd. Het is een centrum geweest voor velen volkeren tot op heden zoals; de Hettieten, Lydie, Perzen, Grieken, Romeinen, Seltjoeken en de Ottomanen. Sinds 13 oktober 1923 is het de hoofdstad van Turkije.

Geschiedenis.
Na de slag bij Malazgirt komt Ankara in 1072 net als velen andere gebieden in Anatolie in handen van de Seltsjoeken. In 1304 werd het na autonomie een onderdeel van de Ottomanen. In 1402 heeft de slag bij Ankara plaatsgevonden dat ging over de Ottomaanse heerser Yildirim Beyazid en de heerser van de Timoeriden rijk  Timoer Lenk wat eindigde met de overwinning van Timoer Lenk en de gevangenschap van Yildirim Beyazid. Hierna vond een tijd van Ottomaanse interregnum plaats.
De stad was na de slag bij Ankara helemaal geplunderd maar is weer opgebouwd in de tijd van ll. Murat.

Ankara heeft ook een centrale rol gespeeld in de Turkse bevrijdingsoorlog, zo heeft Ataturk op 27 december 1919 Ankara aangewezen als de centrum van de opkomende opstand in Anatolie. De stad was gelegen in midden Anatolie, had een spoorwegen die Ankara met Istanbul verbond en zat dicht bij het westelijke front. 2 dagen nadat Istanbul officieel bezet was door de Engelsen, heeft in 18 april 1920 de Ottomaanse parlement zich afgeschaft en gelijk daarna in 23 april 1920 is de Grote Nationale Assemblee van Turkije opgericht. Ankara was de stad waar de Turks-Griekse oorlog het meest intens plaatsvond. De Griekse troepen hebben in de zomer van 1920 tot aan de oevers van de rivier Sakarya doorgedrongen met de intentie om Ankara over te nemen. Achter zijn de Griekse troepen gestopt in de veldslag van Sakarya die plaatsvond tussen 23 augustus en 13 september. Deze veldslag was de keerpunt van de Turkse bevrijdingsoorlog. Na paar weken is met de vrede van Ankara de oorlog met Frankrijk ook beëindigt die in de zuidelijke front plaatsfond. Met de verdrag van Lausanne is de oorlog officieel beëindigd en is in 1923 Ankara uitgeroepen als de hoofdstad van Turkije.

Economie.
De driekwart van de bevolking in Ankara werkt in de dienstensector en deze sector heeft het grootste aandeel in de BBP van de stad. De reden waarom de dienstensector zo ontwikkeld is in vergelijking met de industrie is omdat de stad in loop der jaren enorm veel immigranten heeft opgenomen en dat er toen geen voldoende industriële mogelijkheden aanwezig waren. 12% van de totale belastinginkomsten en 12,3% van de begrotingsinkomsten wordt in deze stad ingezameld. De stad vormt zo een 9% van de BNP van Turkije.

Industrie bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote ondernemingen in de stad, 40% van hen zijn grote organisaties die zich bezig houden met defensie en transport productie en hun vraag naar machines en metalen fabricage. De belangrijkste sectoren in productie zijn transport, machines, voedsel en defensie. Sofware en elektronica productie voor defensie is het meest ontwikkeld in Ankara.

Bezienswaardigheden.
*Anitabir.
*Anatolische beschavingen museum.
*Kocatepe Moskee.
*Bevrijdingsoorlog museum.
*Kasteel van Ankara.
*Atakule.
*Qua Vega Aquarium.
*ODTU wetenschap en technologische museum.
*Tal van grote shopping malls.

 

 

Details

Land: Turkije.
Regio: Ic Anadolu Bolgesi (Regio Centraal-Anatolie).
Provincie: Ankara.
Inwoners: 4.965.542 (2012).
Kentekennummer: 06