Antalya

Antalya bevind zich in het zuiden van Turkije en is compleet aan de middellandse zee, en tussen de golf van Antalya en de Taurus gebergte gelegen. In het westen van Antalya is Mugla gelegen in het noorden Burdur, Isparta en Konya en in het oosten Karaman en Mersin. Antalya heeft zich vanaf 1980 door zijn geschikte klimaat en toeristische activiteiten snel ontwikkeld, hieraan verbonden is de stad vandaag de dag de 6de drukste stad van Turkije. De economie van Antalya draait voornamelijk op handel, agrarische sector en toerisme. Het gebied was een thuisbasis voor velen beschavingen al in de prehistorie en is tevens het gebied met de meeste historische steden. Op zijn beurt is het een onderdeel geweest van de Lycians,  Lydians, koningrijk Pergamon, Romeinen, Byzantijnen en de Ottomanen maar is van geen een van deze beschavingen  een hoofdstad geweest.

Geschiedenis.
Op etymologisch opzicht is de naam Antalya te verwijten aan Koning II. Attalos van Koningrijk Pergamon in de Hellenistische periode. Als II. Attalos tegen zijn soldaten; ‘’Ga, en vind de hemel op aarde voor me!’’ zegt, wijzen zijn soldaten hem het gebied wat nu Antalya is en hij neemt de strategische ligging van het gebied al snel serieus el laat daar een havenstad bouwen. Als eerbetoon richting de stichter van de stad; II. Attalos wordt de stad ‘Ataleia’ Genoemd. De naam van het stad is volgens oude Arabische bronnen ‘Antaliye’ en volgens Turkse bronnen ‘Adalya’. Vanaf de 20ste eeuw wordt het pas echt Antalya genoemd.

Economie.
De economie van Antalya begon na 1970 pas te bloeien toen de handel sector in actie begon te komen. Met de ontwikkelingen in toerisme vanaf 1980 is er geïnvesteerd in recreatieve faciliteiten, hotels en luxe winkels. Ontwikkelingen in technologie bracht productie met zich mee in de agrarische sector en daar allemaal heeft de commerciële sector van geprofiteerd. De handel sector in Antalya heeft met 38% een belangrijk aandeel in de totale opbrengsten.  67% van de export en 60% van de import is van landen die lid zijn van de Europese Unie.

Al bevind Antalya zich op het 10de plaats op de landelijke ontwikkelingsniveau, toch doet het op industrieel gebied onder het gemiddelde. De belangrijkste redenen hiervoor zij dat de sectoren toerisme en landbouw op de voorhoede plaatsvinden. Met deze sectoren in de voorhoede vermijd het stad de luchtvervuiling die het industriële sector met zich mee brengt.

Antalya is samen met Istanbul de stad die het meest bezocht worden door toeristen. Antalya is een stad dat 4 seizoenen lang toeristische mogelijkheden en faciliteiten bied. Volgens bronnen uit 2010 was Antalya de meest bezochte 5de stad in de wereld met zo een  9,2 miljoen toeristen in hoogseizoen. Een van de voornaamste vorm van toerisme is het cultuurtoerisme. Op de hele kustlijn van west naar oost zijn er talloze oude steden, historische gebouwen, moskeeën en kerken te bezichtigen. Ook toerisme voor zee en strand is de hele kustlijn lang aanwezig, de meest bekende stranden zijn Cleopatra, Konyaalti en Lara.

Bezienswaardigheden.
*Termessos.
*Antalya Archeologisch museum.
*Antieke stad Perge.
*Antalya Kaleici.
*Patara oude theater.
*Poort van Adrianus.
*Arykanda Ruines.
*MiniCity Antalya.
*Aquarium van Antalya.
*Sandland.
Details

Land:  Turkije
Regio: Akdeniz Bolgesi (Middellandse Zee-Regio)
Provincie: Antalya
Inwoners: 2.092.537 (2012)
Kentekennummer: 07