Aydin

Aydin is een stad die in het uiterste westen van Turkije is gevestigd en is qua landbouw en toerisme een ontwikkeld stad. Aydin is ook de eerste stad van Turkije waar spoorwegen actief is geweest en daarbij zit ook de 2’de langste tunnel van het land in Aydin gevestigd. In Aydin zijn er velen historische monumenten aanwezig van verschillende beschavingen.

Geschiedenis.
Aydin bevind zich op een plaats waar veel antieke steden hebben plaatsgevonden in de oudheid zoals; Aphrodisias, Milete, Didyma, Nysa, Priene en Magnesia.  De Aydin van vandaag heeft zich ontwikkeld met de antieke stad Tralles van de Hettieten in 2500 vChr, en heeft zijn hoogtepunten bereikt in de 8ste eeuw in de tijdperk van koninkrijk Lydie.  De seltsjoeken hebben achter voor het eerst groot aantal Turks cultureel erfgoed en artefacten achtergelaten in de stad. Aydin wed al Tralleis en Guzelhisar genoemd maar met de oprichting van Aydinogullari Beyligi (bey/bei = Hoofd van een autonome regio) in de 14de eeuw werd het gevarieerd naar Aydin Guzelhisar en daarna enkel Aydin dat gerelateerd is aan Aydinogullari. In 1811 werd Aydin de centrum van een groot gebied dat Izmir, Saruhan (Manisa), Mentese (Mugla), Antalya en Mugla tot zijn beschikking had. Pas na de Turkse bevrijdingsoorlog (1919-1922) werd Aydin een Provincie van 17 districten.

Economie.
Aydin is een ontwikkeld provincie in het landbouw door zijn topografische structuur en zijn gunstige bodem. Het gebied is actief in bijna alle takken van landbouw. Daarbij kun je denken aan; industrieel gewassen, wijngaarden, tuinproducten en Dieren. De hoofdproducten in productie zijn; katoen, olijven, vijgen en kastanjes. De helft van het bevolking leeft in dorpen, maar ook een aanzienlijk groep mensen in de steden houden zich bezig met het landbouw.

Daarbij is Aydin ook een trekpleister voor velen toeristische activiteiten. Omdat de westelijke deel van het provincie grenst aan de Egeïsche-Zee is de toeristische sector in alle vormen ontwikkeld in de districten die aan de Egeïsche-Zee grenzen zoals Kusadasi, Soke en Didim. De oostelijke districten worden meer in de folklore en archeologische termen bezocht door de toeristen.

Bezienswaardigheden.
*Ilyas Bey Complex.
*Kervansarai Van Okuz Mehmet Pasa.
*Korteke Kasteel.
*Alinda Antieke Stad.
*Authentica Etnografische Museum.
*Tralleis Antieke Stad.
*Nysa Antieke Stad.
*Alabanda Antieke Stad.
*Arabische Kasteel.
*Andiz Kasteel.
*Guvercinada Kasteel.
*Ranazan Pasa Moskee.
*Kusadasi National Park.
*Cine Valley.
*Milethus Theater.
*Zeus Grot.
*Didyma Antieke Stad.
*Aphrodisias Antieke Stad en Museum.

 

 


Details


Land:
 Turkije
Regio: Ege Bolgesi (Egeïsche Zee-Regio)
Provincie; 
Aydin
Inwoners: 
1.006.546 (2012)
Kentekennummer: 
09