Balikesir

Balikesir is gelegen in west Turkije en heeft in het noorden kust aan de zee van Marmara en in het westen aan de Egeïsche zee. In het noordwesten van de stad is de stad Canakkale gelegen. Zo is Balikesir een stad die gelegen is aan 2 verschillende zeeën. Daarbij grenst Balikesir ook aan steden als Izmir, Bursa, Kutahya en Manisa. Via de district Ayvalik is de Griekse eiland Lesbos duidelijk zichtbaar.
De algemeen bekende namen in de geschiedenis voor de stad is Mysia en Karesi, die geregeerd is door verschillende beschavingen als; Romeinse rijk, Byzantijnse rijk, Seltsjoeken rijk, de Karasi Beylik en de Ottomaanse rijk. Tijdens de Karesi Beylik tijd bracht het de grootste ontwikkelingen door doordat het een thuisbasis was voor dat Beylik. In velen archeologische onderzoeken op heuvels en grotten wordt bekend dat de stad vanaf 3000 vChr bewoond wordt.

Geschiedenis.
Na de 1ste wereldoorlog hebben de Grieken op 15 mei 1919 Izmir bezet door middel van een leger van 20.00 soldaten tegen 200 Turkse soldaten die daar toen actief waren. De volgende dag is deze treurige nieuws gearriveerd door middel van een fax in Balikesir. Hierop is op 18 mei een congres plaatsgevonden genaamd; Redd-i Ilhak Cemiyeti. Het Griekse leger wist alsnog op 29 mei 1919 de kustdistrict van Balikesir; Ayvalik aan te vallen. Na deze aanvallen zijn er verschillende congressen plaatsgevonden en hierbij werd besloten om Kuva-i Milliye troepen (Vrijwillige strijders uit het hele land) te vestigen in de stad. Op 22 juni 1920 hebben de Grieken een aanval uitgevoerd op de Soma-Akhisar frond. Na de storting van deze front  hebben de Grieken tot 30 juni de hele stad bezet. Maar op 6 september 1922 is de stad bevrijd door de herstelt en bijeengebrachte Turkse leger.
Na 1923 (Oprichting van Reppubliek Turkije) zijn alle sancak’s(Ook wel  oude beylik’s) provincies geworden en de sancak karesi (van de oude Karesi beylik) werdt toen een provincie. Pas in 1926 zou de naam Karesi toch Balikesir worden, met een aangenomen wedvoorstel om alle steden te noemen naar hoe het genoemd werd in het volksmond.

Economie.
Steden aan de kusten en landen zijn ontwikkeld in het landbouw en dan hebben we het voornamelijk over producten als;  wijnbouw, olijven, knoflook en tomaat. Aan de kust steden wordt er actief gedaan aan visserij en is daarbij het toerisme voor zowel binnen als buitenlands toeristen een aantrekkelijk locatie. De industrie heeft ook een aanzienlijk percentage van 51% die zorgen voor werk in de stad. En omdat de belangrijkste bron van inkomsten komt uit het landbouw, is de industrie gerelateerd aan de landbouwsector voornamelijk ontwikkeld.

Bezienswaardigheden.
*Yazoren Grot.
*Agios Yannis Kerk.
*Alacaoluk  Kasteel.
*Klokkentoren.
*Zagnos Paha Moskee.
*Cunda Eiland.
*Kaz Daglari (Kaz Bergen).
*Antandros Antieke Stad.
*Seytan Sofrasi.
*Sarimsakli Beach.
*Ayvalik Beach.

Details

Land: Turkije.
Regio: 
Marmara Bolgesi (Regio Marmara)
Provincie: 
Balikesir
Inwoners: 
1.160.731 (2012)
Kentekennummer: 
10