Bursa

De provincie Bursa is een van de metropool steden van Turkije en is de 4’de grootste stad van Turkije naar inwonertal.  Het is een economisch ontwikkeld stad. De stad heeft een mooi natuur en daarbij is het ook een belangrijk plaats geweest in het verleden voor verschillende volkeren.  Het reden waarom de monumenten en gebouwen uit het Ottomaanse tijdperk zo vertegenwoordigd is in Bursa, is te danken aan de feit dat het ook de eerste hoofdstad is geweest van de Ottomaanse rijk. Bursa is een stad dat zich steeds meer ontwikkeld en profileert met zijn verschillende uitgaansgelegenheden. Bursa is na Istanbul de 2’de grootste stad van de Regio Marmara en is een van de belangrijke industriële steden van het land. Zo is het ook dat Bursa na Istanbul voor de grootste export zorgt.

Geschiedenis.
Na het uiteenvallen van de verzwakte  Anatolisch Seltsjoekse Rijk hebben verschillende kleine Beylik’s (Vorsten/kleine keizerrijken) zich verspreid over heel Anatolie. Binnen deze aantal Beylik’s heeft de Ottomaanse Beylik zich snel ontwikkeld en zijn grondgebied uitgebreid met de omringende landerijen. Bursa werd op 1307 door Osman Bey belegerd, na een lange periode van belegering werd het door zijn zoon Orhan Bey op 6 april 1326 veroverd. In 1335 verhuisde de hoofdstad naar Bursa waarna de stad genoot van grote verbouwingen. Toen het net veroverd werd door de Ottomanen  bestond Bursa nog enkel uit een fort en paar huisjes daarin, maar Orhan Gazi liet ook buiten de fort verbouwen en heeft een grote Orhan Gazi Complex laten maken en daarbij woonwijken, moskeeën, ziekenhuizen en zo begon een traditie van nederzettingen.  De hoofdstad zou achter alsnog in 1363 verhuizen naar Edirne door l. Murad Hudavendigar. En na de verovering van Istanbul in 1453 door ll. Mehmed beëindigde de nog actieve rol als administratieve centrum van Bursa volledig.

Economie.
De industrie van Bursa is met tijd steeds meer ontwikkeld. Het gaat dan vooral om producten als; automotive, textiel,  machines en voedingsindustrie. Er wordt beweerd dat er voor het eerst in de geschiedenis handdoeken zijn geproduceerd in Bursa. Vandaag de dag wordt dit nog steeds geproduceerd en geëxporteerd naar het buitenland. Al heeft de productie van zijde en metaal Bursa een wereldwijde erkenning  gegeven staat het vandaag de dag op het punt te eindigen. Bursa is de eerste stad van Turkije waar een industriële zone is opgericht in 1961.

Bezienswaardigheden.
*Ulu en Yesil Moskeeën.
*Emir Sultan Moskee.
*Iznik.
*Uludag.
*Bursa Stadsmuseum.
*Ataturk Museaum.
*Muradiye Complex.
*Bursa Hukumet Konagi.
*Uludag skiliften.
Details

Land: Turkije
Regio: Marmara Bolgesi (Regio Marmara)
Provincie: Bursa
Inwoners: 2.688.171 (2012)
Kentekennummer: 16