Denizli

Denizli is na Izmir de 2’de grootste stad in de Egeïsche Zee Regio naar Inwonertal. Het is een industriestad dus belangrijk voor de export en handel. Tegelijkertijd is het ook een studentenstad met 49.000 leerlingen die een universitaire opleiding volgen. Vooral na 1950 met de verbetering van autowegen is de locatie en de agrarische activiteiten omtrent de stad sterk ontwikkeld. De stad die in 1950 22.000 inwoners telde, is met deze ontwikkelingen in 60 jaar ruim 25x gegroeid. Qua textiel is het een van de belangrijkste steden van de wereld, met handdoeken, badjassen en huishoudtextiel heeft het een goede prestige in de VS en EU bereikt. De beroemde natuurwonder Pamukkale is een symbool voor de stad en zit in de lijst van UNESCO voor wereld cultureel erfgoed.

Geschiedenis.
Denizli is gesticht door de Syrische koning II. Antiochus tussen 245-261 VrChr.
II. Antiochus gaf de stad de naam van zijn vrouw Leodikea.
Leodikea zou  ‘’De stad van Leodike’’ betekenen. Toen de stad in de 7de eeuw werd verwoest door een aardbeving, werd de centrum verplaats naar wat nu Kaleci is. Nadat de Turken de stad hadden veroverd noemden zij het ‘Ladik’ maar in historische bronnen komen er ook andere namen voor.

Toen Denizli noch bij de Germiyanogullari Beylik behoorde zag de beheerder Suleyman Shah hoe de jonge Ottomaanse Beylik steeds machtiger werd en hun gebied uitbreidden. Suleyman Shah wist wat hem ook zou overkomen en heeft besloten om zichzelf te beschermen zijn dochter Devlet Hatun uitgehuwelijkt aan de Ottomaanse Sehzade(prins) Beyazid om zo een bloedband te creëren met de Ottomanen. Ladik zat toen ook tussen de plaatsen die Suleyman Shah als bruidschat aan zijn dochter gaf. Ladik bleef tot de Slag Bij Ankara(1402) bij de Ottomaanen maar werd daarna weer gedomineerd door de Germiyanogullari beylik. Toen er niemand was om de beheerder I. Yakup zijn troon op te volgen, besloot I. Yakup zich aan te sluiten bij de Ottomaanen(1428).

Bezienswaardigheden.
*Akhan kervansarayi.
*Keloglan Magrasi.
*Honoz Dagi Milli Park.
*Denizli Ufo Muzesi.
*Collosea Antik Kenti.
*Yesildere Selalesi.
*Tripolis Antik Kenti.
*Leodikya Antik Kenti.
*Pamukkale.
*Hierapolis Antik Kenti.

 

 

Details

Land: Turkije
Regio: Ege Bolgesi (Egeïsche-Zee Regio)
Provincie: Denizli
Inwoners: 950.557 (2012)
Kentekennummer: 20